Just throw the f***ing ball, man!

Varoitus. Ilman asianmukaista kulttuurillista kontekstia kirjoituksen loppuosa saattaa loukata herkimpiä lukijoita.

On se aika vuodesta, kun nuoret hakevat kesätöitä. Kesätöiden merkitys voi olla hyvinkin moninainen mutta väittäisin, että oppia tulee riippumatta mihin maailma vie mennessään. Minulle opetettiin raksalla ensimmäisessä varsinaisessa kesätyössäni, että ”Insinööri tekköö millilleen mut hyvä puuseppä justiinsa”.

Insinöörin ja puusepän paikalle voisi vaihtaa aika paljon erilaisia ammattiryhmiä mutta jälkimmäistä leimaa käsityöläisyys, korkea osaaminen ja työmoraali (insinöörejä väheksymättä). Näin 30 vuoden viiveellä uskaltaisin sanoa, että jo nuo ensimmäiset työkokemukseni olivat omiaan nostattamaan arvostustani työn jälkeä kohtaan. Nykyinen toimenkuvani on myynnin ja markkinoinnin välimaastossa ja vahvasti ”käsityöammatti”. Myynnissä ja markkinoinnissa ”käsityöläisyys” erottaa jyvät akanoista – henkilökohtaisella palvelulla rakennetaan oikeanlainen asiakaskokemus. Se ei tarkoita apuvälineiden hyödyntämättä jättöä mutta se tarkoittaa, että pitää ymmärtää mille laittaa painoarvoa ja minkä verran – arvovalintoja – tehdäänkö ”justiinsa” vai riittääkö vähempi.

Ratkaisumyynti on käsityöammatti. Oikein käytettynä tekoäly tai robotiikka ovat loistavia apuvälineitä ja mahdollisuuksia. Tekoäly yltää parhaimmillaan tuohon ”millilleen” tarkkuuteen, mutta ilman ihmiskosketusta siitä ei vielä (eikä ehkä koskaan) synny keskiverron ylittävää asiakaskokemusta. Hyvä myyjä tai asiakaspalvelija on se rajapinta, joka tekee kokemuksesta kokemuksen niin hyvässä kuin pahassakin. Tätä voi ja pitääkin harjoitella ja tätä varten mekin tehdään koulutuksia – tai tämän voi osin ulkoistaa, jossa voimme myös auttaa (mutta se siitä mainospuheesta – jatketaan tarinassa eteenpäin).

Seuraavassa niille luettavaa, jotka haluavat tietää myynnin salaisuuden. Jos ei kiinnosta lopeta tähän ja muistuttaisin vielä, että lopussa on ikävästi sanottua asiaa, joka mahdollisesti voi pahoittaa mielesi. Mutta jatka lukemista ole hyvä…

Jeff Bridges kertoo mielenkiintoisen tarinan kirjassa The Dude and the Zen Master elokuvan Big Lebowski tuotannon taustalta:

Leffassa keilailu on isossa osassa ja sitä varten Coenin veljekset palkkasivat mestarikeilaajan opettamaan keilailua Dudelle. Bridges (the Dude) kysyi keilamestarilta, kuinka hän näki, että Dude keilaa ja kuinka Dude valmistautuu heittovuoroonsa ja täytyykö keilaajalla olla joku tietynlainen mielentila, kun heittää. Keilamestari assistentti räjähti kysymykset kuultuaan nauramaan ja oli laskea alleen. Mestarikeilaaja pyöritteli silmiään ja vaikutti vaivaantuneelta.

Bridges tietysti kysymään syytä reaktioon ja assari oli nyt vuorostaan hieman vaivaantunut johon keilamestari, että ”Go on, you can tell him.” – ”No you tell him”.

Vuosia aiemmin tuo Bridgesin keilailuopettaja oli lukenut Zen ja jousella ampumisen taidon ja alkanut pohtimaan juuri noita kysymyksiä – millainen mielentila täytyy olla alkaessa heittämään palloa. Enempää tuohon kirjaan menemättä lopputulemana oli, että keilamestarin ura droppasi todella pahasti ja hänellä oli suunnattomia vaikeuksia saada palloa lähtemään millään lailla. Hän selvitti umpisolmunsa pitkäkestoisella terapialla ja ura lähti pikkuhiljaa takaisin nousuun. Bridges kysyi, että no kuinka hän ratkaisi asian – miten hän nykyisin lähestyy asiaa. ”I just throw the fucking ball! I don’t think!”.

Bridges tykkäsi vastauksesta ja lopulta se löytyy itse leffastakin muodossa ”Just throw the fucking ball, man!”.

Olen tehnyt myyntiä kymmeniä vuosia ja tituleeraavat minua Senior Sales Professionaliksi ja toisinaan myyntimentalistiksi. Neuvoja on paljon ja erilaisia tekniikoita on paljon, kuten tuossa edellä mainitussa keilailuesimerkissä – mm. suorituksen alkuun tuo samainen keilamestarikin opetti Bridgesille erilaisia rentoutustekniikoita mutta lopulta täytyy vain heittää. Eräs työnantajani parin kymmenen vuoden takaa kertoi, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä – niitä, jotka tekevät yksinkertaisista asioista monimutkaisia ja niitä, jotka tekevät monimutkaisista asioista yksinkertaisia.

Tämä kirjoitus taisi lähteä liikkeelle siitä, että on se aika vuodesta, kun nuoret etsivät kesätöitä. Jos olet nuori kesätyönhakija etkä ole vielä saanut kesätöitä tai jos olet myyjä – Ota se vitun luuri käteen ja ala soittaa, dude!